Menjelang PRU15 Pelabur Dikehendaki Berhati-hati

Menjelang PRU15 Pelabur dikehendaki berhati-hati

Menjelang PRU15 Pelabur Dikehendaki Berhati-hati

Menjelang PRU15 Pelabur dikehendaki berhati-hati

traderberjaya.com – Terdapat beberapa pengambilan untung yang dilihat di pasaran domestik pada hari Isnin berikutan rali yang kukuh pada separuh akhir minggu lepas apabila pelabur menunjukkan tanda-tanda inflasi global yang semakin reda.

Pada 9.05 pagi, FBM KLCI telah turun 4.05 mata kepada 1,464.16. Terdapat 149 untung kepada 127 rugi untuk menunjukkan keluasan pasaran yang positif sedikit.

Jumlah dagangan ialah 149.06 juta saham bernilai RM48.95 juta.

Menurut Kenanga Research, pelabur mungkin akan berada di luar pasaran menjelang PRU15 akan datang.

“Walaupun tiada dua pilihan raya umum (PRU) yang betul-betul sama, mereka mungkin masih berasa gelisah menilai prestasi pasaran saham lepas menjelang tiga PRU terbaru (yang telah menyaksikan perubahan besar dalam landskap politik tempatan).

“Khususnya, untuk tempoh 1 minggu sebelum hari mengundi, FBMKLCI sebelum ini mencatatkan pulangan negatif sebanyak 4.5% pada 2008 (PRU12), 0.7% pada 2013 (PRU13) dan 1.3% pada 2018 (PRU14),” katanya. dalam semakan teknikal mingguannya.

Ia menambah bahawa perasaan berhati-hati juga mungkin disebabkan oleh kekurangan aliran berita pada minggu hadapan dengan hanya beberapa pengumuman keputusan kewangan suku tahunan rutin dan statistik perdagangan luar bulan Oktober dalam jadual.

“Walaupun momentum belian yang diperbaharui, kami menganggap masih terlalu awal untuk mengatakan kenaikan harga sudah kembali.

“Pada carta, crossover marginal FBMKLCI utama di atas garis arah aliran menurun (yang menjangkau kembali ke Mei tahun ini) mungkin hanya sementara memandangkan penampilan serentak batang lilin lelaki tergantung menurun (seperti yang diwakili oleh badan sebenar kecil dengan panjang bayang-bayang lebih rendah), tanda berkemungkinan bahawa penarikan semula akan berlaku di hadapan untuk merapatkan jurang harga yang dilihat pada Jumaat lalu.

“Dengan itu, indeks penanda aras boleh berayun dengan berat sebelah ke bawah ke arah ambang sokongan segera kami yang disemak semula pada 1,440. Halangan rintangan pertama kami kini diletakkan pada 1,475,” kata Kenanga.

Pada dagangan awal pagi, saham rugi utama termasuk Sime Darby Plantations jatuh 11 sen kepada RM4.34, PETRONAS Chemicals susut enam sen kepada RM8.67 dan Tenaga Nasional turun lima sen kepada RM8.40.

Kaunter dagangan teratas termasuk Advance Synergy naik satu sen kepada 14.5 sen, Technax naik satu sen kepada 3.5 sen dan XDL turun 0.5 sen kepada dua sen.

Bantu traderberjaya.com berkembang dengan berkongsi berita ini, kami berusaha untuk memaparkan berita atau maklumat terkini tentang Tradesia, Cara Mula Trading, Trade Forex Terbaik dan MataWang Kripto. Anda boleh cuba mendaftar untuk menyertai Tradesia Malaysia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *